Szent Péter és Pál görögkatolikus templom

Bubrik Miklós parókus

Árkosy Viktor diakónus

Dunakeszi és Váci Görögkatolikus Parókia Rendelkezése

Kedves Testvérek!

Mindnyájan értesültek mind a Magyar Katolikus Püspöki Kar, mind a Görögkatolikus Metropóliánk rendelkezéséről a járvánnyal kapcsolatban. Mindezeket betartva először is mindenki próbáljon meg felelősségteljesen vigyázni saját magára, szeretteire és a rábízottakra.

Az élet védelme után szükséges, hogy a Budapesti Helynökségben, különösen a fővárosban és az agglomerációban, melynek Dunakeszi és a Váci parókiák is részei egységes és konzekvens liturgikus gyakorlat alakuljon ki. Templomaink nyitva maradnak az egészségügyi és állami szervek által előírt óvintézkedések szigorú és következetes betartásával, valamint a gyülekezés kerülésével. Felbecsülhetetlen károkat okozna, ha járvány idején a hívek egyik kerületből a másikba, egyik közösségből egy másik közösségbe mennének, vagy ha más egyházakhoz tartozó hívek tömegesével jelennének meg templomainkban.

Ezért nyilvános istentiszteletet március 21. estig (vecsernye) engedélyezett megtartani. Ezt követő időpontra a döntés visszavonásáig tilos, hogy közös és nyilvános szertartásba bevonjuk a híveinket.

Ezen rendelkezések szigorú megtartása mellett, a papnak Istentől kapott „kötelessége” a híveiért, a rábízottakért imádkozni. Templomunk 7.00-19.00-ig minden nap nyitva lesz az imádkozni szándékozók előtt, kérjük, vegyék figyelembe az egészségügyi és tűzvédelmi előírásokat. A szertartásokat a naptárba való kiírás szerint megtartjuk. Az otthontanítás miatt felszabadult idő, még több szertartás végzésére ad lehetőséget. Hétköznaponként 7.00-tól Utrenyét – reggeli istentiszteletet, 13.00 – imaórát, 18.00-tól Vecsernyét – alkonyati istentiszteletet végzünk. A gyülekezési tilalom feloldásáig Vácon nem lesz Szent Liturgia, Dunakeszin a szertartások nem nyilvánosak, csak a családom tagjai vesznek részt rajta. Önök otthonról tudnak bekapcsolódni, a megadott időpontokban, szabaddá téve magukat, felkészítve lelküket. A www.gorogkatolikus.hu oldalról a Máriapócsi Istenszülő képe alatti linkre klikkelve, lehet letölteni az aznapi szertartások menetét. A Liturgia közösen végzett munka, tevékenység, közös Istenhez fordulás. Fizikailag nem leszünk együtt, de lélekben az imádság által mégis egy közösséget alkotunk. A Görögkatolikus Médiaműhely rendszeresen közvetít élő adásban szertartásokat, helyszín és időpont az egyházmegye honlapján olvasható.

A világméretű járvánnyal való küzdelem mindenkitől lemondást, türelmet és megértést követel, adjunk hálát, hogy a böjti időszakban van lehetőségünk gyakorolni a lemondást, a türelmet és a megértést. Imáimat Önökért ajánlva, féltő szeretettel kérem egyházunk vezetőinek átimádkozott döntései betartását, hogy túljutva a megpróbáltatásokon, megújult erővel legyünk képesek szeretni.

„Áldott legyen az Isten, Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene! Ő megvigasztal minket minden szomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassuk azokat, akik szomorúak, azt a vigasztalást nyújtva nekik, amelyet ő nyújt nekünk…” (2Kor 1, 3)

Elérhetőségeim változatlanok:
bubrikmikatya@gmail.com
06 30 676 61 48

Isten áldjon meg mindenkit!

Bubrik Miklós atya

Napi evangélium

Eseménynaptár