Szent Péter és Pál görögkatolikus templom

Bubrik Miklós parókus

Árkosy Viktor diakónus

Az alázat serkenti a bűnbánatunkat

Krisztus a halálra adott emberiségért szenvedett, hordozott keresztet és vált eggyé velünk – egyebek mellett erről is beszélt Fülöp érsek-metropolita atya, a Dunakesziben megtartott Előszenteltek Liturgiájában, amelyhez a szertartásban Krétai Szent András bűnbánati kánonja kapcsolódott. Az érsek emlékeztetett arra, hogy Jézus azért vállalta mindezt, hogy kimentse a pusztulásra és halálra szánt emberi természetünket, s a bűnbánat megtisztulása által örök életet ajándékozzon nekünk.

Leboruláskor a föld megérintése jelképezi az ember igazi állapotát – fogalmazott elmélkedésében Fülöp érsek-metropolita atya Dunakesziben, április 3-án este, amikor ő vezette az Előszenteltek Liturgiáját és Krétai Szent András bűnbánati kánonját, a Szent Péter és Pál Görögkatolikus templomban.

Földből lettél és földbe térsz vissza – idézte a szertartásban, s mint mondta, ennek a véges állapotnak kell a bűnbánatukat serkentenie, ugyanis Krisztus ezért a halálra adott emberiségért szenvedett, hordozott keresztet, vált eggyé velünk. Vagyis azért, hogy kimentse a pusztulásra és halálra szánt természetünket, s a bűnbánat megtisztulása által megmentsen minket az ellenség rabságából és örök életet ajándékozzon nekünk. Krisztus nemcsak a földre jött, hanem alá is szállt a poklokra, hogy mindenkit magával emeljen, ezért a leborulás nem megalázást, hanem Krisztus keresztje általi fölemelést jelent.

Az Előszentelt Áldozatok Liturgiája után egyszerű vacsora adott új lendületet és erőt Krétai Szent András bűnbánati kánonjának teljes elvégzéséhez, ami minden ember belső világát átmozgatja, a versek által megidézett képek hangulata pedig betöltötte a templomot. Az érsek atyától és kíséretétől éjfél előtt vettünk búcsút. A szertartás olyan érzést hagyott bennünk, mint amikor valaki hűvös időben eltávolodik a tűztől és fázni kezd.

Könyörülj rajtunk Urunk, könyörülj rajtunk!

(Fotó: Ruzsa István)

Napi evangélium

Eseménynaptár

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.