Szent Péter és Pál görögkatolikus templom

Bubrik Miklós parókus

Árkosy Viktor diakónus

Karácsonyi böjt a gyerekeknek is?

Boldog és áldott böjtöt!

A Karácsonyt megelőző böjti időszak könnyebb a húsvéti nagyböjthöz képest. November 15-én kezdődik és december 25-én ér véget, közvetlenül a karácsonyi Szent Liturgia után. Teljes húsmentesség! Halat ehetünk (szerda és péntek kivételével) december 17-ig. A böjt utolsó napjai már hal fogyasztása nélkül telnek.

Érdemes emlékezni arra, hogy maga Krisztus buzdít bennünket a böjtre, hogy az ördög és a kísértések elhagyjanak bennünket. A böjtöt jó kiterjeszteni a szenvedélyeink elleni küzdelemre. Mindenki próbálja meg, amit tud! Kevesebb dohányzás, kevesebb evés-ivás, kevesebb harag, kevesebb elítélés, sokkal több szeretet és adakozás, stb.

A böjt lelkileg és szellemileg erősíti az embert, mert megtanítja az önmegtartóztatásra, testének szenvedélyeinek kontrolálására. A böjt gyermekek számára is előnyös, mert lassan fel kell növeszteni lelkükben is a megvilágosodott elmét,  a testi és lelki egészséget, a megszentelt életet. A böjt soha nem ártott, éppen ellenkezőleg jótékony hatással van testre és lélekre. Társadalmunkban, ahol már nem böjtölnek az emberek, az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek egyre nagyobb számban fordulnak elő a gyermekek körében is. A testi megtartóztatás mellett segítsen gyermekeinek abban is, hogy az internet, a számítógépes játékok, a túlzott édességek, a csúnya szavak, a hiszti, az akaratosság, stb. terén is visszafogottan viselkedjenek.

Lelkiatyáink útmutatásai nélkülözhetetlenek a böjt módjának meghatározásához betegségek, életkor, krónikus gyógyszerek, pszichés zavarok, terhesség, szoptatás és lelki állapot esetén. Ha valakinek tanácsra, lelki vezetésre van szüksége, keressen nyugodtan. Aki böjtöl, mindig lélekben gazdagodva, az ünnepre felkészülve fejezi be ezt az áldott időszakot!

Áldott nagyböjtöt!

Miklós atya

Napi evangélium

Eseménynaptár

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.