Szent Péter és Pál görögkatolikus templom

Bubrik Miklós parókus

Árkosy Viktor diakónus

Megfontoltság, belátás, megkülönböztetés

„Azt ajánlom, hogy mindenben legyen meg a józan ítélőképesség és a bölcsesség. Kerüljétek a szélsőségeket. A szerénység kéz a kézben jár az erények mértékével. Aki híján van a nagy erényeknek, és versenyre kel a tökéletessel, aki a szent aszkétákhoz hasonlóan szigorúságban, és egyszerűségben akar élni, fennáll a veszélye annak, hogy büszkévé válik és elbukik. Ezért járj megfontoltan, és ne merítsd ki a testedet túlzott megerőltetéssel.

Ne feledjétek, hogy a test gyakorlása csupán segíti a lelket a tökéletesség elérésében; a tökéletességet főként a lélek a lelki küzdelmével éri el. Ne feszítsd a húrt a mértéknél jobban. Tudd, hogy Isten nem zsarolható a felajánlásokkal; akkor ad, amikor Ő akarja. Amit kapunk, azt ingyen kapjuk az isteni kegyelemtől.

Ne akarj erények nélkül nagy gyakorlatokkal magasra jutni, mert fennáll a veszélye, hogy önhittséged és merészséged miatt tévedésbe esel. Aki isteni ajándékokat és magasztos elméleteket keres, miközben még mindig szenvedélyekkel terhelt, az, mint ostoba és büszke, becsapja saját magát.

Mindenekelőtt a lélek szenvedélyektől való megtisztulására kell törekedni. Az isteni kegyelem lelki ajándékokat küld jutalmul azoknak, akik megtisztultak a szenvedélyektől. Meglátogatja őket csendben, hangtalanul és olyan időben, amikor nem is számítanak rá.

Légy alázatos és megfontolt!”

Szent Nektáriosz atya

Napi evangélium

Eseménynaptár

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.