Szent Péter és Pál görögkatolikus templom

Bubrik Miklós parókus

Árkosy Viktor diakónus

A büszkeség

„A büszkeség a sátáni gőg, amely megtagadja Istent és káromolja a Szentlelket, ezért olyan nehéz gyógyítani.

Ez egy mély sötétség, amely megakadályozza, hogy a lélek szeme meglássa a benne lévő fényt, amely Istenhez, az alázathoz, a jóság utáni vágyakozáshoz vezet. Ezzel szemben a szív büszkesége nem sátáni gőgből fakad, hanem különböző körülmények és események hozzák létre: gazdagság, hírnév, kitüntetések, szellemi vagy fizikai adottságok (intelligencia, szépség, erő, ügyesség stb.) Mindezek a dolgok felemelik az ostoba emberek lelkét, akik így hiúvá válnak, de anélkül, hogy istentelenek lennének… Isten gyakran megsajnálja őket, megfenyíti és megmenti. Összetörik a szívük, abbahagyják a dicsőség és a hiúság keresését, és így meggyógyulnak.

Lelki munkád legyen a szíved vizsgálata. Nem fészkel-e benne a büszkeség, mint a mérges kígyó, a szenvedély, amely sok rosszat szül, amely minden erényt elaltat, amely mindent megmérgez? Erre a luciferi rosszindulatra kell irányítani minden gondodat. Éjjel és nappal legyen a lelked vizsgálata a te szüntelen munkád. Azt gondolom, nagy igazság, ha azt mondom, hogy minden lelki küzdelmünk a büszkeség és az abból fakadó bűnök felkutatásából és kiirtásából áll. Ha megszabadulunk büszkeségünktől, és helyére alázatot helyezünk a szívünkbe, akkor mindenünk meglesz. Mert ahol a Krisztusban való igazi alázatosság megtalálható, ott összegyűlik az összes többi erény is, amely Istenhez emel bennünket.”

Szent Nektáriosz atya tanítása

Napi evangélium

Eseménynaptár

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.