Szent Péter és Pál görögkatolikus templom

Bubrik Miklós parókus

Árkosy Viktor diakónus

A Krisztus iránti szeretet kielégíthetetlen

Krisztus az, akire leginkább vágyakozunk, nála semmi sem magasztosabb. Minden érzékelhető dologgal be lehet telni, Istennel azonban nem. Ő a mindenség. Isten az, ami a legfőbb vágyunk. Semmilyen öröm, semmilyen szépség, semmi sem hasonlítható hozzá. Mi is lehetne magasabb a Magasságosnál?

A Krisztus iránti szeretet másféle. Nincs vége, és nem lehet betelni vele. Életet ad az embernek, erőt, egészséget, és csak ad, ad és mindig ad… S minél többet ad, az ember annál jobban vágyik a szeretetre. Az emberi szerelem ellenben tönkretehet bennünket, még meg is őrjíthet. Amikor azonban Krisztust szeretjük, minden más szeretet háttérbe szorul. A többi szeretet egyszer csak kielégül. Míg Krisztus szeretete megelégíthetetlen. A testi szerelem is kielégül egyszer, aztán elkezdődik a féltékenység, a zsörtölődés, még a gyilkosság is. Akár gyűlöletté is változhat. A krisztusi szeretet azonban nem változik meg. A világi szeretet csak rövid ideig tart és szép lassan elkopik, az isteni szeretet viszont egyre csak növekszik, mélyül. Minden más szeretet reményvesztetté teheti az embert. Az isteni szerelem azonban az isteni szférába emel bennünket, nyugalmat, örömet és teljességet ajándékoz nekünk. A többi gyönyör kiéget, míg ezzel nem tudunk betelni. Kielégíthetetlen gyönyör, amelyet soha senki nem un meg. A legnagyobb kincs.

A csömör csak akkor szűnik meg, ha az ember egyesül Krisztussal. Az ember szeret, szeret és szeret, s minél jobban szeret, annál inkább kíván szeretni. Belátja, hogy még nem érte el az egységet, nem szentelte magát Isten szeretetének. Elhivatottságot, vágyat és örömet érez, hogy eljuthasson ahhoz, aki felé a leginkább kell törekednie: Krisztushoz. Egyre imádkozik és leborulásokat végez, egyre csak imádkozik, de sohasem elégedett. Nem veszi észre, hogy már elérkezett a szeretethez; amire vágyott, már eltöltötte, már megkapta, érzi és átéli. Erre az isteni szerelemre, erre az isteni szeretetre vágyik és áhítozik minden aszkéta. Megrészegülnek az isteni mámortól. Ebben az isteni mámorban a test megöregedhet és meghalhat, a lélek azonban fiatal és erős.

Áthoszi Porfíriosz atya tanításai,  Odigitria – Jel kiadó, Budapest 2014, 33-34 o.

SZENT PORFIRIOSZ ATYA (1906-1991)

Napi evangélium

Eseménynaptár

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
PPCA Error: Due to Facebook API changes it is no longer possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so has stopped updating.